De citit URGENT! Fiecare femeie trebuie sa afle cat mai rapid acest lucru!

Share

Toate femeile trec prin schimbări de-a lungul vieții, dar cele mai multe suferă modificări între 18 și 44 de ani, mai ales în privința sănătății zonei intime, a menstruației și hormonilor. Vârsta este unul dintre factorii care influențează aceste modificări în organism.

Sindromul ovarului polichistic reprezintă o problemă cu care se confruntă multe femei și fiecare trebuie să știe informații deosebit de importante despre acesta.

În ce constă sindromul ovarului polichistic?

Majoritatea femeilor, în special cele care au până în 30 de ani, care sunt afectate de acest sindrom prezintă la nivelul ovarelor multe chisturi mai mici decât un bob e mazăre. Femeile în cauză nu au un ciclu menstrual normal și regulat, iar acest lucru este cauzat de un dezechilibru hormonal care interferează cu ovulația normală.

Cauze și factori de risc

Printre cauzele frecvente predomină factorii genetici. Cercetările arată că fiicele și surorile celor care au sindromul ovarului polichistic prezintă un risc cu 50% mai ridicat de a dezvolta, la rândul lor, această boală. Acest lucru este din cauza producției anormale de insulină și a problemelor ivite la metabolism, care facilitează mediul sindromului ovarului polichistic de a se dezvolta. În cazul în care ovulația nu se produce într-un interval mare de timp, pot apărea multiple ovare polichistice. Istoricul familial poate arăta o creștere a riscului apariției acestei afecțiuni, pentru că aceasta este strâns legată și de diabet. O altă cauză o poate reprezenta și folosirea pe o perioadă îndelungată a unui tratament antiepileptic (valproat).

Simptome

O mare parte dintre simptomele sindromului ovarului polichistic se dezvoltă treptat; din acest motiv, atunci când boala este într-un stadiu incipient, simptomele sale pot fi confundate cu ale altor afecțiuni.

Este posibil să apară doar câteva dintre următoarele simptome sau chiar mai multe:

  • Simptome precoce:

– sângerări vaginale anormale;

– depresie sau modificări ale dispoziției;

– probleme ale tenului (de exemplu: tenul gras, pete negricioase pe piele, acnee, matreață);

– mai puțin de cinci cicluri menstruale într-un an sau absența menstruației.

  • Simptome tardive:

– durere pelvină cronică;

– hipertensiune arterială;

– căderea părului și subțierea firului de păr;

– infertilitate;

– creștere ponderală sau obezitate în partea superioară a corpului.

Exemple de afecțiuni care pot fi confundate cu sindromul ovarului polichistic:

  • Probleme ale tiroidei, de exemplu tiroidita autoimună, hipotiroidia sau hipertiroidia;
  • Nivelul crescut al hormonilor suprarenalieni; acesta poate fi prezent încă de la naștere, purtând denumirea de hiperplazie adrenală congenitală, sau se poate ivi la maturitate, ducând la cicluri menstruale neregulate și hirsutism (creșterea excesivă a părului);
  • Tulburări legate de alimentație;
  • Sindromul Cushing;
  • Nivele crescute de prolactină;
  • Tumori ale ovarului sau a glandei suprarenale care produc hormoni masculini.

Femeia care se apropie de menopauză poate avea cicluri menstruale mai regulate, fără a se cunoaște exact cauza. Cu toate acestea, istoricul de sindrom al ovarului polichistic poate extinde pe termen lung riscul de a duce la hipertensiune arterială, diabet, cancer endometrial sau boli cardiace. În timp, sindromul ovarului polichistic poate crește riscul de apariție a următoarelor boli sau afecțiuni:

– cancer endometrial;

– infertilitate;

– preeclampsie;

– avort spontan;

– sângărari menstruale neregulate;

– hiperplazie endometrială;

– crește riscul apariției unor probleme cardiovasculare, cum sunt următoarele:

– colesterol crescut;

– boală arterială coronariană sau infarct miocardic;

– ateroscleroză;

– hipertensiune;

– probleme metabolice, care pot include:

– diabet de tip 2;

– diabet gestațional;

– sindrom metabolic;

– obezitate;

– rezistența la insulină.

Tratament

Sindromul ovarului polichistic nu se vindecă, dar există posibilitatea de a preîntâmpina cele mai multe simptome, care se pot trata pe o perioadă îndelungată; în cazul stopării tratamentului, simptomele se vor ivi din nou. Modificările care intervin în stilul de viață sunt foarte importante, de exemplu scăderea în greutate a femeilor supraponderale poate fi îndeajuns pentru ca ovulațiile să aibă loc din nou sau să se amelioreze dezechilibrul la nivelul hormonilor și metabolismului.

Femeile care nu au contraindicații și care nu își doresc să devină mame în curând pot urma un tratament pe bază de o pilulă estro-progestativă prescrisă de medicul specialist în funcție de manifestarea fenomenelor asociate; de exemplu, în cazul în care există un exces de hormoni de tip masculin, se vor prefera combinațiile estro-progestative care conțin ciproteronă sau drospirenonă, iar dacă pilozitatea nu se reduce în mod corespunzător după patru-șase luni de tratament hormonal și cosmetic (folosirea cremelor, a laserului și electrolizei), pot fi prescrise alte substanțe care pot fi asociate acestei afecțiuni și care afectează răspunsul firului de păr la androgeni.

În privința femeilor obeze sau care prezintă perturbări ale metabolismului glucidic, se recomandă frecvent un tratament pe bază de metformină, ale cărei efecte benefice se răsfrâng deseori și asupra ovulației…

Pentru femeile care își doresc să devină mame, dar suferă de anovulatie cronică, există variate protocoale de stimulare ovariană și fertilizare, în urma acestora putând fi capabile să rămână însărcinate și să ducă până la capăt sarcina.

 


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente