Home / SANATATE / MEDICINA ALTERNATIVA / Vitamine si minerale pentru un corp sanatos

Vitamine si minerale pentru un corp sanatos

Aflați care sunt cele mai bune vitamine și minerale pentru un corp sănătos, care vă vor ajuta să rămâneți activi cât e ziua de lungă, în ciuda vremii tomnatice și a riscului de astenie.

Vitamine și minerale pentru un corp sănătos

Temperaturile incendiare din vara trecută s-au dovedit extrem de istovitoare pentru oricine. Căldura prea puternică deshidratează masiv corpul, îl secătuieşte de electroliţi, vlăguieşte chiar şi pe cei mai viguroşi oameni. Cum în concediu probabil nu v-a stat gândul la vitamine și minerale pentru un corp sănătos, în lunile de toamnă, administrarea zilnică a unui supliment nutritiv este o idee bună, mai ales dacă aveţi programul încărcat şi dacă întocmirea unui meniu cotidian echilibrat nu este o prioritate. Aceste produse conţin vitamine și minerale pentru un corp sănătos, în cantităţi optim dozate, calculate să acopere necesarul organismului, constituie un adevărat elixir pentru un corp sănătos.

Iată cele mai importante vitamine și minerale pentru un corp sănătos, care vă vor ajuta să debordaţi de energie şi bună dispoziție şi in sezonul răcoros.

Vitamina B3, pentru calm şi raţiune

Studiile efectuate pe animale de laborator au arătat că niacinamida are o acţiune asemănătoare cu a benzodiazepinelor. În plus, unele persoane au raportat o scădere a asteniei sezoniere şi a anxietăţii după administrarea de vitamina B3.
Este cert că asigură energie, detoxifică, optimizează libidoul și că scade colesterolul. Doza terapeutică se situează între 500-1000 mg, de trei ori pe zi pentru un corp sănătos. Consultaţi un medic în legătură cu oportunitatea tratamentului, deoarece au existat şi cazuri (rare, e adevărat) în care aporturile mari de vitamină B3 au avut un efect toxic asupra ficatului.

Din alimente, această vitamină poate fi procurată atât din surse animale (somon, anşoa, ton, ficat, vită, pasăre, miel, ouă, lactate), cât şi vegetale (ciuperci, sparanghel, salată verde, roşii, fasole verde, broccoli, spanac, alune, migdale, cartofi, ardei, măsline, kiwi, papaya, afine).

Vitamina C:

Vitamina C este cea mai importantă pentru un corp sănătos, deoarece, în absenţa ei, organismul devine vulnerabil chiar şi la germenii infecţioşi banali. Un aport sporit în acest element, mai ales în perioada pe care o traversăm, reduce cu până la 50% incidenţa bolilor specifice toamnei, ajută la adaptarea mai uşoară la frig și creşte rezistenţa globală la factorii de poluare.

Dintre sursele naturale de vitamina C amintim: cătina, măceşele, citricele, pătrunjelul verde.

Vitamina E întârzie îmbătrinirea pielii

Acest element răspunde de integritatea structurală a unora dintre cele mai importante porţi de apărare ale organismului: pielea şi mucoasele căilor respiratorii. Acestea au rolul de prim filtru al microorganismelor patogene, de aceea este foarte importantă pentru un corp sanatos. Pe lângă rolul de antioxidant major, contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular, îmbunătăţeşte fertilitatea la bărbaţi, întăreşte sistemului imunitar, ameliorează tulburările menopauzei, preîntâmpină cataracta, accelerează vindecarea rănilor. Această vitamină ajută la controlul glicemiei. Deoarece principalele surse dietetice de vitamina E (tocoferol) sunt alimente foarte grase, uneori este recomandată utilizarea suplimentelor pentru a compensa acest inconvenient, mai ales la persoanele care ţin un regim de slăbire. Pentru copii, doza adițională cotidiană recomandată este de 4,5-15 UI (unităţi internaţionale) şi 30 UI pentru adulți (1 UI = 1 mg).

O sursă naturală de vitamina E demnă de luat în seamă este uleiul de cătină pe care vi-l puteţi procura de la orice plafar. Luaţi câte 30 de picături, de trei ori pe zi pentru a avea un corp sanatos.

Zinc, pentru absorbţia altor elemente esenţiale

Zincul previne anemia, stimulează producerea celulelor cerebrale şi a celor cu rol în apărarea organismului pentru un corp sanatos. De asemenea, micşorează impactul negativ pe care unii factori (poluanţi industriali, substanţe toxice din apă şi alimente) îl au asupra sistemului imunitar şi luptă împotriva proliferării celulelor canceroase. Dereglarea metabolismului zincului constituie principala cauză a apariţiei diabetului zaharat.

Mineralul se găseşte în stare naturală în drojdia de bere (una-două linguriţe pe zi, în cure de scurtă durată; dacă se face abuz, poate apărea sterilitatea, sugerează unii cercetători), în grâu, ovăz, orz, ouă, semințe de dovleac (crude, neprăjite).

Calciul redă agilitatea fizică

Calciul întreţine structura optimă a ţesutului osos, ajută muşchii să se contracte, menţine nervii ageri. Face posibilă diviziunea celulară şi eliberarea neurotransmiţătorilor (semnalele chimice care circulă cu repeziciune între celulele nervoase). Totodată, asigură ritmicitatea justă a bătăilor cardiace şi funcţionarea corectă a inimii, ajută la coagulare sângelui, păstrează în echilibru activitatea hormonală. Nu în ultimul rând, acest mineral vital menţine sănătatea oaselor şi dinţilor, fiind deosebit de important ca material de construcţie, mărind densitatea componentelor scheletului.

Necesarul zilnic de calciu variază în funcție de vârstă, astfel: copiii şi tinerii 9-18 ani: 1.300 mg; adulții 19-50 ani: 1.000 mg; adulții 51 de ani şi peste: 1.200 mg; gravidele: 1.300 mg.

Magneziul diminuează stresul

Acest mineral calmează terminaţiile nervoase agresate de surmenaj, hiperactive, înlătură neliniştea hiperexcitabilitatea într-un timp foarte scurt, starea de iritabilitate dispărând în scurtă vreme. De asemenea, asigură buna funcţionare a muşchiului cardiac. Magneziul este principalul constituent al scheletului şi dinţilor şi contribuie la reglarea a aproximativ 300 de funcţii enzimatice. Necesarul zilnic de magneziu este de aproximativ 300 mg pentru un corp sănătos.

Save

Loading..