HomeSANATATEDermatologie – venerologie Vitamina B5: beneficiile oferite asupra pielii

Vitamina B5: beneficiile oferite asupra pielii

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 2,2K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2017/10/Vitamina-B5.jpeg

Vitamina B5 oferă o stare constantă de energie. Vitamina B5 are grijă de sănătatea dermatologică, oculară, respectiv protecția hepatică.

Vitamina B5

Vitamina B5 este o vitamină esențială pentru corpul nostru, fiind cunoscută și sub denumirea de acid pantotenic.

Care este rolul covârșitor pe care îl joacă vitamina B5 în buna funcționare a întregului nostru organism, respectiv care sunt sursele din care o putem prelua, vă vom spune în rândurile următoare.

Beneficii aduse de  Vitamina B5:

 • Vitamina B5 este renumită datorită acțiunii sale împotriva stresului, stimulând sănătatea mintală și prevenind diferite tulburări ale sistemului nervos. Asta înseamnă că vitamina B5 este un pion esențial în sănătatea întregului sistem nervos.
 • Dacă problemele anemice vă dau bătăi de cap, consumul regulat al vitaminei B5 combate acest fapt prin acțiunile în ceea ce privește menținerea globulelor roșii la standarde normale.
 • În ceea ce privește menținerea sănătății cardiace, vitamina B5 va fi întotdeauna aliatul cel mai relevant.
 • Vitamina B5 – riscul expunerii la anumite boli hipertensive va fi redus spre minimum, datorită faptului că aceasta are rolul de a menține tensiunea arterială la parametrii normali.
 • Beneficiile la nivelul dermatologic ale consumului de vitamina B5 se remarcă, în special, în ceea ce privește pielea și părul. Vitamina B5 are o contribuție majoră în ceea ce privește menținerea, nu doar a tenului, ci a întregului strat de piele complet sănătos. În ceea ce privește părul, vitamina B5 contribuie la conferirea strălucirii și sănătății de la rădăcină până la vârfuri a acestuia.
 • Vitamina B5 este esențială în privința imunității, fiind capabilă să lupte cu diferite viroze.
 • Vitamina B5 este recunoscută și prin prisma disocierii de grăsimi, zaharuri, de proteine și aminoacizi.
 • Vitamina B5 are un rol esențial în ceea ce privește gradul de energie zilnică, ajutând la reducerea stării de extenuare atât fizică, precum și psihică. Acesta este unul dintre motivele pentru care Vitamina B5 se recomandă în special celor care practică sporturi în mod regulat.

Așadar, vitamina B5 este un pion elementar în privința sănătății întregului nostru organism, având efecte benefice multiple. Printre acestea, reamintim eficiența acesteia în consolidarea sistemului imunitar, în menținerea sănătății psihice și a celei de la nivelul dermei.

Prin urmare, se recomandă un consum zilnic al vitaminei B5. Vitamina B5 este suplimentul care se regăsește în majoritatea alimentelor existente, precum și din mesele importante din zi. Astfel, vitamina B5 intră în intră în corp datorită meselor consumate în timpul zilei. E drept că o mare parte din aceasta se pierde în timpul gătirii la o temperatură ridicată, motiv pentru care se recomandă, mai ales în cazul în care sunteți predispus la deficitul de vitamina B5, utilizarea unor suplimente constituite din pilule care o conțin. Efectul este la fel de benefic în fiecare caz în care se utilizează vitamina B5.

Vitamina B5 – deficit

Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când suferim de un deficit de vitamina B5, atât de importantă în menținerea sănătății?

 • Deficitul de vitamina B5 va duce la instalarea stării de oboseală permanentă, motiv pentru care randamentul în tot ce vă propuneți va fi scăzut în mod drastic.
 • Vitamina B5, prin neexistența acesteia în organism, va provoca stări în care vă veți simți lipsit în privința forțelor proprii, ceea ce nu vă va ajuta prea mult atunci când trebuie să depuneți efort fizic. Acesta este unul dintre motivele din cauza căruia sportivii trebuie să aibă în permanență asigurat consumul zilnic al vitaminei B5.
 • Deficit vitamina B5 – va conduce spre diminuarea capacității la concentrare, motiv pentru care este dificilă păstrarea atenției în situații greu soluționabile.
 • De asemenea, deficitul de vitamina B5 este responsabil și în ceea ce privește starea de durere sau de arsuri în privința membrelor inferioare. De asemenea, tot la nivelul acestora se poate remarca o stare de amorțeală sau de furnicătură asociată tot cu deficitul de vitamina B5.

Surse de Vitamina B5

Pentru că știm că dorința dumneavoastră este aceea a consumului de vitamina B5 în cadrul meselor, evitând, deci, luarea unor pilule pentru a suplimenta conținutul vitaminei, vă vom pune la dispoziție o listă cu sursele cele mai reprezentative de vitamina B5:

 • Vitamina B5 se găsește în sursa animală, prin intermediul consumului de carne de vită, de rață și de curcan (în special), precum și al produselor pe bază de lapte.
 • Vitamina B5 se găsește în cantitate ridicată în ficatul, inima și creierul provenit de la animale.
 • Somonul este o importantă sursă de vitamina B5, motiv pentru care ar trebui inclus neapărat în dieta săptămânală.
 • În privința ouălor, vitamina B5 se găsește în gălbenuș, cu precădere.
 • În ceea ce privește sursele vegetale, vitamina B5 se ia cu succes din cereale, dar din cele integrale.
 • Dintre legumele cu un conținut foarte ridicat de vitamina B5 remarcăm roșiile, varza Kale, broccoli-ul, precum și cartoful dulce. Nu trebuie neglijat nici conținutul de vitamina B5 existent în ciuperci, respectiv în conopidă.
 • Prin consumul boabelor de soia, respectiv de semințe de floarea-soarelui, profităm de conținutul de acid pantotenic.
 • Printre fructele cu un conținut bogat de vitamina B5 trebuie să includem în dieta noastră nucile și căpșunile.
 • De asemenea, vitamina B5 se găsește în drojdia de bere, respectiv în porumb sau în grâu.

Cu toate acestea, dacă alimentele pe care obișnuiți să le consumați nu dispun de o cantitate suficient de mare de vitamina B5, puteți apela cu succes și la suplimentele alimentare, având aceleași efecte miraculoase asupra întregului organism. Însă, trebuie să aveți grijă din cauza faptului că vitamina B5 se remarcă prin efectele reducerii eficacității unor antibiotice cum ar fi tetraciclina sau tratamentul împotriva bolii Alzheimer. Din acest motiv, înaintea trecerii la un tratament pe bază de supliment alimentar ce are un conținut ridicat de vitamina B5, se recomandă consultarea medicului dumneavoastră…

Vitamina B5 reprezintă, fără îndoială, un medicament-minune în ceea ce privește întregul corp, datorită contribuirii în buna funcționare a acestuia și în menținerea lui în parametrii normali. Vitamina B5 are efecte benefice multiple. Avantajul acestei vitamine constă în faptul că se poate absorbi cu succes prin prisma alimentelor consumate zilnic. Așa că aveți grijă la ce consumați, pentru a transforma totul în sănătate pentru organism!

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed