Home Diete de slabit Dieta alcalina: reduce riscul de a face boli grave si cancerul

Dieta alcalina: reduce riscul de a face boli grave si cancerul

autor Andreea Monica
Data publicării: Data actualizării: 1,6K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2018/12/Dieta-alcalina.jpeg

Dieta alcalina se bazeaza pe ideea ca in cazul in care vei consuma alimente care au un pH ridicat sau care sunt mai alcaline, se reduce riscul de a face boli grave precum cancerul.

Dieta alcalina

Dieta alcalina ajuta la prelungirea vietii si diminuarea sau stoparea multor boli. Specialistii sustin ca dieta alcalina lupta contra morbiditatii si mortalitatii cauzate de o multime de boli si afectiuni, printre care: hipertensiune, diabet, artrita, deficienta de vitamina D, densitate osoasa slaba.

Ce este dieta alcalina si cum functioneaza?

Dieta alcalina se bazeaza pe conceptul ca alimentele pe care le consumi pot schimba pH-ul corpului, fapt care ofera anumite beneficii din punctul de vedere al sanatatii. Daca te intrebai ce inseamna „pH”, afla ca se refera la potentialul de hidrogen; acesta reprezinta o forma de masurare a aciditatii sau alcalinitatii lichidelor si tesuturilor din corpul nostru. Masura pH-ului arata cat de alcalin sau acid este ceva si se masoara de la 0 (extrem de acid) la 14 (foarte alcalin); orice are valoarea pH-ului 7 este neutru. Persoanele care au un pH acid al corpului sunt supuse riscului de a dezvolta anumite afectiuni sau boli. Stomacul este una dintre zonele cele mai acide din organism.

Dieta alcalina pune accentul pe consumul alimentelor alcaline, in incercarea de a face pH-ul organismului mai alcalin. Iata care sunt alimentele acide, alcaline si neutre:

  • Alimente acide; carnea (de porc, pui, peste), lactatele, ouale, cerealele, alcoolul, arahidele si nucile.
  • Alimente neutre: grasimile naturale, alimentele cu amidon, zaharurile naturale.
  • Alimente alcaline: fructele, legumele, radacinoasele.

In continuare iti prezentam clasificarea detaliata cu alimentele bune de consum in dieta alcalina, precum si pe cele pe care trebuie sa le eviti cand urmezi aceasta cura.

Citește și: Dieta cu hriscă: elimină toxinele și te ajută să slăbești

Cele mai bune alimente pentru dieta alcalina

In dieta alcalina fructele si legumele alcaline sunt cele mai potrivite pentru consum. Printre acestea se afla: mere, caise, avocado, banane, fructe de padure (mure, zmeura, capsuni, afine, coacaze), masline, pepenii de toate tipurile, stafide, cirese, curmale, smochine, mango, papaya, fructul pasiunii, piersici, pere, ananas, kaki, linte, anghinare, sfecla, ardei grasi, broccoli, varza, conopida, porumb, vinete, usturoi, ceapa, ceapa verde, laptuci, bame, dovlecei, cartofi, cartofi dulci, nasturei (Nasturtium officinale), zucchini, sparanghel, varza de Bruxelles, napi, telina, varza furajera, andive, kale, pastarnac, ridichi, ignamele. Se recomanda ca cele care pot fi consumate crude sa nu fie gatite in dieta alcalina sau sa fie gatite cat mai putin (fierte), deoarece in stare cruda sau cat mai neprocesata se mentin mai bine proprietatile.

Ciupercile sunt si ele niste optiuni minunate in dieta alcalina.

Lichide alcaline: apa alcalina (care are un pH intre 9 si 11), apa distilata, apa filtrata, apa in care s-au pus cateva picaturi de suc de lamaie sau lime ori o cantitate mica de bicarbonat de sodiu; lapte de migdale; cidru de mere; ceai de ghimbir; sucul natural de grepfrut; ceaiul verde; otetul din cidru de mere; sucurile verzi facute din legume alcaline si verdeturi, precum si din clorofila. Clorofila este indicata in dieta alcalina deoarece are o structura asemanatoare propriului nostru sange si ajuta la alcalinizarea lui.

Alte alimente alcaline: sos de soia, hrean, miso, nuci caju, seminte de chimion, fistic, castane, alune de padure, seminte de dovleac, melasa, seminte germinate, iarba de grau, grau Khorasan (kamut), soia fermentata (precum natto sau tempeh) si diverse alte seminte.

Alimente de evitat in dieta alcalina

In dieta alcalina sunt de evitat alimentele acide, de exemplu:

  • Alimentele cu un nivel ridicat de sodiu (sare de masa) si cele procesate, deoarece contracta vasele de sange si creeaza aciditate.
  • Ouale.
  • Bauturile care contin cofeina si alcool.
  • Toate cerealele, fie ca sunt integrale, fie ca nu, creeaza aciditate in organism. In dieta alcalina nu se recomanda nici produsele pe baza de cereale sau cerealele procesate, de exemplu, fulgii de porumb, fulgii de ovaz, pastele, orezul etc.
  • Produsele lactate bogate in calciu.
  • Arahidele si nucile.

Alte obiceiuri care cauzeaza aciditate in corp si la care este bine sa renunti cand urmezi dieta alcalina: consumul medicamentelor (inclusiv al antibioticelor), indulcitorii artificiali, stresul cronic, lipsa exercitiilor fizice sau practicarea lor in exces, consumul alimentelor cu putini nutrienti si fibre, consumul in exces al hormonilor din alimente si produse cosmetice, expunerea la chimicalele si radiatiile din produsele de curatare, din materialele de constructie, computere, telefoane mobile si cuptoarele cu microunde, consumul preparatelor care contin coloranti alimentari si conservanti, al alimentelor crescute cu pesticide si ierbicide, expunerea la poluare, obiceiuri alimentare nesanatoase, mestecarea insuficienta a mancarii.

Beneficii pe care le are dieta alcalina

Dieta alcalina are o multime de beneficii, dupa cum urmeaza:

Dieta alcalina sporeste ambsorbtia vitaminelor si previne deficienta de magneziu. Nivelul optim de magneziu este necesar pentru buna functionare a sistemelor enzimatice si a proceselor din corp, iar dieta alcalina poate restabili echilibrul in acest sens. O multime de persoane au deficienta de magneziu si, de aceea, dezvolta complicatii ale inimii, dureri musculare, dureri de cap, tulburari ale somnului si anxietate. Magneziul este necesitat pentru activarea vitaminei D si prevenirea deficientei de vitamina D, fapt care este important pentru functionarea la nivelul general al sistemului imunitar si al celui endocrin.

Dieta alcalina scade riscul de a face hipertensiune arteriala si infarct. Unul dintre efectele anti-imbatranire al acestei cure este ca reduce inflamatia. Acest lucru imbunatateste sanatatea cardiovasculara si ofera protectie impotriva unor probleme comune, precum colesterol marit, hipertensiune arteriala, pietre la rinichi, infarct si chiar pierdere a memoriei.

Dieta alcalina protejeaza densitatea oaselor si masa musculara. Asimilarea mineralelor joaca un rol important in dezvoltarea si intretinerea structurilor osoase. Cercetarile arata ca un nivel ridicat al fructelor sau legumelor pe care le mananca cineva este direct proportional cu o protectie mai buna la nivelul osos, fiind de mare ajutor, mai ales ca odata cu inaintarea in varsta oasele tind sa devina mai fragile, iar masa musculara se slabeste. Dieta alcalina poate ajuta la mentinerea echilibrului in ceea ce priveste proportiile mineralelor necesare pentru cladirea oaselor si a mentinerii masei musculare la un nivel optim, de exemplu calciu, magneziu si fosfat. Un alt beneficiu adus de dieta alcalina este ca imbunatateste productia hormonilor de crestere si a absorbtiei vitaminei D, care protejeaza oasele si contribuie la alinarea multor afectiuni cronice.

Un alt beneficiu oferit de dieta alcalina este ca reduce durerea cronica. Deoarece prin intermediul acestei cure se micsoreaza nivelul acidului din organism, se reduc si durerile cronice de la nivelul spatelui, spasmele musculare, simptomele menstruale, infmamatiile si durerile articulare. Conform unui studiu realizat in Germania, 76 din 82 de persoane au semnalat reducere a durerilor dupa ce au urmat dieta alcalina.

Cu ajutorul acestei cure se intareste imunitatea si se lupta pentru protectia contra cancerului. Atunci cand celulele nu au suficiente minerale pentru a elimina toxinele sau a oxigena corpul in mod complet, intreg organismul are de suferit.Absorbtia vitaminelor este compromisa de pierderea mineralelor, in timp ce toxinele si patogenii se acumuleaza in corp si slabesc sistemul imunitar. Nivelul alcalin al pH-ului reduce inflamatia si poate fi de ajutor in cazul cancerului; in plus, dieta alcalina s-a dovedit a fi mai eficienta in privinta unor agenti chimioterapeutici care cer un pH mai ridicat pentru a putea actiona in mod adecvat.. pe baza celor publicate de eatingwell.com.

Dieta alcalina te ajuta sa iti mentii o greutate sanatoasa. Limitarea consumului alimentelor acide si inlocuirea lor cu unele alcaline te pot proteja de obezitate, pentru ca scad nivelul leptinei si al inflamatiei, fapt ce influenteaza senzatia de foame si abilitatea de a arde caloriile, dieta alcalina fiind indicata in mentinerea greutatii sanatoase.

Abonează-te pe:Yve.ro news

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

Politica de confidențialitate