Home NUTRITIE Ceai de ceapa pentru tuse, raceala si alergii

Ceai de ceapa pentru tuse, raceala si alergii

autor Andreea Monica
Data publicării: Data actualizării: 2,4K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2019/01/Ceai-de-ceapa.jpeg

Ceai de ceapa cu proprietati fitoterapeutice care il fac un ajutor valoros pentru a asigura bunastarea corpului nostru.

Ceai de ceapa

Proprietati, beneficii si indicatii pentru ceai de ceapa:

Ceapa este numele comun pentru Allium cepa, planta din familia Liliaceae, originara din Asia, dar a fost cultivata de mii de ani pe scara larga in regiunile temperate si subtropicale. Ceapa este o planta biblica ce are cavitati lungi si ingrosate la baza. Se mananca in stare bruta, in salate, gatita si este, de asemenea, utilizata pe scara larga ca un condiment culinar. Datorita continutului sau de vitamine A, B, C si E, ceaiul de ceapa devine un aliat excelent al corpului nostru. Ceapa este o planta apartinand familiei Amaryllidaceae si este cunoscuta in intreaga lume. Gustul si proprietatile sale unice sunt in general bine utilizate la gatit, facand-o un ingredient relativ comun in sute de retete.

Cu toate acestea, rareori folosim beneficiile sale intr-o infuzie sau ceai de ceapa.

Exista mai multe soiuri de ceapa, iar, pentru a numi doar cateva, avem:

  • ceapa verde;
  • ceapa rosie;
  • ceapa alba.

Desi proprietatile nutritive pot varia usor in functie de tipul cepei, acestea au fost considerate medicamente, deoarece inca din cele mai vechi timpuri au fost consumate pe scara larga pentru ca aduc mari beneficii sanatatii.

Proprietatile nutritive ale cepei:

Proprietatile pentru ceai de ceapa se pot schimba in functie de varietatea cepei insa in general este bogat in vitamina C si minerale precum fosfor, calciu, zinc si potasiu.

In plus, ceaiul de ceapa este o mare sursa de quercetin, un flavonoid care ajuta la reducerea inflamatiei.

Cum se prepara ceaiul de ceapa:

Pentru a pregati un ceai de ceapa: taiati marunt o ceapa, numai atunci cand este necesar, puneti-o intr-un castron cu apa clocotita si o lasati timp de zece minute, apoi, cu un filtru, scoateti ceapa. Puteti folosi o lingurita de miere pentru a-l indulci.

Ceai de ceapa ca medicament:

In mod traditional, se foloseste ceai de ceapa pentru a trata congestia asociata cu raceala si a atenua durerea din gat si tusea.

Ceaiul de ceapa contine o sursa de antioxidanti si compusi ai sulfului care pot fi utili in tratamentul astmului, congestiei nazale, hipertensiunii arteriale, pentru controlul nivelului ridicat de colesterol din sange si, de asemenea, pentru scaderea nivelului glucozei.

Consumul de ceai de ceapa sau infuzie poate fi util in urmatoarele cazuri:

Raceala:
– se recomanda sa adaugati putina radacina de ghimbir in ceai de ceapa pentru a combate simptomele frigului si puteti bea una sau doua cesti pe zi.

Alergii si astm:
– Quercetin-ul din ceaiul de ceapa poate ajuta la alergii si poate lupta in prevenirea proceselor inflamatorii asociate cu diferite boli.

In acest caz, se recomanda pregatirea ceaiului de ceapa cu tot cu coaja, pentru ca acolo se gaseste cea mai mare parte a quercetin-ului.

Acnee:
– infuzia de ceai de ceapa poate fi, de asemenea, folosita si extern; in acest caz, puteti inmuia o compresa de bumbac si puteti umezi zonele afectate; repetati de doua ori pe zi.

Stimularea apetitului:
– consumul unei cesti de ceai de ceapa cu o jumatate de ora inainte de masa principala ne poate ajuta sa imbunatatim digestia si sa stimulam apetitul, datorita efectului digestiv.

Dureri articulare:
– ceapa este, de asemenea, considerata utila si pentru combaterea inflamatiei provocate de artrita sau reumatism. Pur si simplu trebuie sa masam zona afectata cu ajutorul unei panze inmuiate in ceaiul de ceapa.

Antibiotic:
– este suficient sa aplicati sucul de la o ceapa pe rana (in loc de alcool sau produse dezinfectante obisnuite) pentru a dezinfecta zona exterioara. In interiorul corpului nostru, ceapa consumata are capacitatea de a distruge parazitii din intestin si de a creste flora intestinala bacteriana.

Piscaturi de insecte:
– pentru a usura mancarimea de la muscaturile de insecte sau de la tantari, puteti inmuia un disc de bumbac in ceai de ceapa si puteti umezi zonele afectate sau puteti, de asemenea, sa masati piscatura direct cu o bucata mica de ceapa.

Alte utilizari ale cepei:
– feliile de ceapa sunt foarte utile pentru a diminua cicatricile lasate de rani si taieturi si a le face sa dispara: este suficient sa se aplice felia pe zona afectata, probabil, cu un bandaj adeziv sau tifon, astfel incat sa-l lase in contact cu pielea, atat timp cat este posibil si pana cand cicatricea dispare. Impotriva arsurilor, zdrobiti ceapa si sucul care iese si aplicati direct pe partile arse – rezulta un unguent excelent.

Tuse:
– ar trebui sa se bea zilnic doua cani de ceai de ceapa indulcit cu miere, pentru a ajuta la eradicarea tusei, acest remediu putand fi, de asemenea, utilizat si in caz de tuse persistenta si sputa, pentru ca ceapa este si expectorant.

Ceapa in mancarea ta:
– in plus fata de ceai de ceapa va puteti bucura de beneficiile cepei si cand o includeti in mancare.

Ceapa bruna este o excelenta sursa de antioxidanti si poate ajuta la imbunatatirea fluxului sangvin.

Pe de alta parte, deoarece este o legume atat de usor de asociat cu alte alimente, puteti adauga ceapa in diferite feluri de mancare si, prin urmare, aceasta va avea beneficii excelente in salate, supe, tocane, paste si multe altele.

Reteta de ceai de ceapa:

Pentru doua cani:

  • coaja de la trei sau patru cepe;
  • fasii de coaja de lamaie;
  • miere;
  • apa, aproximativ 500 ml.

Intr-o cratita mica puneti cojile de ceapa bine spalate sub apa curgatoare si fasiile de coaja lamaie, avand grija sa taiati doar partea galbena, deoarece partea alba este amara. Se pune la fiert, se reduce caldura si se lasa sa fiarba timp de cel putin douazeci de minute. Filtrati apa si beti ceai de ceapa fierbinte cu una sau doua lingurite de miere.

Ceapa si respiratia:
Ceapa poate fi combinata bine cu multe tipuri de alimente, dupa cum am vazut, iar acest lucru poate fi delicios, dar adesea aduce cu el o problema enervanta: respiratia neplacuta.

Dupa consum, mestecati cateva frunze de patrunjel proaspat sau puteti folosi si menta proaspata.

Contraindicatii:
Acest ceai de ceapa este adesea recomandat si considerat sigur pentru consum pentru orice persoana, dar este bine sa se ia in considerare faptul ca poate genera gaze si, prin urmare, poate duce la inflamare abdominala. Desigur, daca nu sunteti obisnuiti sa consumati un ingredient sau daca exista anumite patologii, cel mai important lucru este sa cereti sfatul medicului dumneavoastra…

Nu ezitati sa folositi ceapa in bucataria dumneavoastra!

Abonează-te pe:Yve.ro news