Rugaciuni precum „Tatal nostru”, rugaciuni de seara, de zi, mai lungi sau mai scurte, rugaciuni pentru parinti, copii, de multumire sau indurare, alungarea bolilor, rugaciuni pentru vremurile in care ne aflam in necaz, rugaciuni pentru Domnul nostru, Iisus Hristos, dar si pentru Maica Domnului, ingerul pazitor sau sfinti, care sunt mijlocitori intre noi si Dumnezeu.
Rugandu-ne, incercam sa devenim mai buni, sa ne apropiem de mantuire. Atunci cand consideram rugaciunile ca parte din viata noastra in mod firesc, privim viata cu alti ochi si reusim sa ne mentinem nadejdea sau sa capatam curaj si apreciere pentru tot ceea ce avem. Multi crestini vor sa se roage, dar nu stiu cum sa faca, mai exact, acest lucru. Asadar, cei care nu stiu sa se roage pot invata acest lucru foarte usor, cu ajutorul rugaciunilor pe care le prezentam in aceasta categorie. Fara indoiala, Dumnezeu ne asculta rugaciunile, iar mai devreme sau mai tarziu, daca aratam staruinta in rugaciune si ducem o viata in care incercam sa fim cat mai buni, asa cum ne invata Sfintii Parinti, vom cunoaste si vom persista in linistea sufleteasca. Prin rugaciune si devotament fata de cele crestinesti, tinand posturile, ascultand povetele preotilor si incercand sa aplicam cat mai mult din invatamintele din Biblie, vom fi mult mai impacati cu sine si mai fericiti. Rugaciunile se pot face atat individual, cat si in grup, in sfanta biserica, asa ca este important sa le cunoasteti.
Prin rugaciuni spuse din suflet ii permitem Duhului Sfant sa ne invaluie si sa fim mai aproape de Dumezeu, caruia ii aducem multumire, Il preamarim si ne rugam pentru sanatate si buna intelegere. Cu ajutorul rugaciunilor putem intelege mai bine situatiile prin care trecem si ne gasim taria de care avem nevoie de la Dumnezeu pentru a putea infrunta situatiile prin care trecem, si nu numai. Exista mai multe tipuri de rugaciuni, pentru fiecare circumstanta, de exemplu, pentru pace interioara, vindecare, alinare, puterea de a depasi un anumit moment dificil din viata sau pentru a aduce multumire si apreciere. Prin faptul spunem rugaciuni, ne deschidem sufletul si comunicam cu Dumnezeu.
Nu trebuie sa ne fie rusine ca ne rugam si nici sa subestimam puterea acestora, din contra; este important sa ne facem timp cat mai des pentru a ne ruga si a Il slavi pe Dumnezeu. Asadar, nu ezitati sa apelati la aceste rugaciuni, oricand nu va gasiti propriile cuvinte si doriti sa respectati canoanele bisericesti!